Rendezvény ajánlatkérés
Logo
en hu de
kep

Ajka és környéke látnivalói - Kirándulás a Somlói Várba

Fedezd fel Ajka és környékének lenyűgöző látnivalóit egy izgalmas kirándulás során a Somlói Várba!

Ajka és környéke látnivalói - Kirándulás a Somlói Várba

Kirándulás Ajkán és a környéken


A Bakony hegységének északi körzetében magányosan tör az égbolt felé egy hatalmas hegy, a Somló (a Balatontól legmesszebb lévő tanúhegy), melynek erdővel benőtt szakadékos peremén emelkedik a középkori várrom. A XIII. századi, szabálytalan alaprajzú, tornyokkal és udvarokkal ellátott belső vár jelentős része még ma is látható.


A várat a Kitaibel Pál tanösvényen haladva érhetjük el, ahol még nyolc állomással találkozhatunk, s tudhatunk meg fontos információkat. Az ösvény könnyen megközelíthető a 8-as számú útról leágazó, a Somlóvásárhely és a Somló közötti bekötőútról, a Margit-kápolnától indulva.

 


Ha a Kristály Hotelben jártok, remek aktív kikapcsolódási program lehet a Somlói Vár meglátogatása és a környékbeli látnivalók felfedezése. 

 


Mit kell tudni a Somlói Várról?


A várat feltehetően a tatárjárás után építették, de először egy 1352-ben keltezett oklevélben szerepel „castrum Somlo” néven, amikor Nagy Lajos király Chenik fia Jánostól elvette és Heym fia Benedeknek adományozta.


1707 az utolsó történelmi dátum a vár életében, amikor a kuruc Vak Bottyán foglalta el és hozatta rendbe. A felkelés bukása után hadi jelentőségét vesztve romlásnak indult. Hosszas pereskedés után 1735-ben a már romvár és uradalma visszakerült az Erdődyek birtokába, akik 1945-ig kezükben tartották.

 


A Somló hegy felfedezése


A Bakony nyugati végénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye. A környező síkságból szigetszerűen kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó szoknyájára magasan felfutnak a gondosan művelt szőlők, felette a bazaltalakzatokkal szegélyezett, fennsíkszerű hegytetőn kilátótorony, a hegy északi letörésén középkori vár érdekes romjai állnak. A dűlőkben három régi kápolna bújik meg. A hegyet sűrűn szövik át a jelzett turistautak, köztük egy tanösvényen fedezhetjük fel a hegy páratlan természeti értékeit.

 

 

Túra a Somló hegyen

 

 

  • A túra hossza: 9,7 km 
  • A túra időtartama: 3 óra, nagyobb pihenők nélkül 
  • Szintkülönbség: 380 m fel, ugyanannyi le.

 


Könnyű gyalogtúra jól jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken, dűlőutakon, néhány meredekebb, de rövid szakasszal. Útközben vízvételi lehetőség a Szent Márton-forrásból és a Sédfő-forrásból, a kilátóban kis büfé üzemel. A várromok szabadon látogathatók.

 


Gasztronómiai élmények a Somló környékén


A Somlói, hazánk legkisebb történelmi borvidéke, egymást érik a pincék, a Kreinbacher birtok kivételével többnyire kisebb, családias jellegű pincészetek sorakoznak a hegy szoknyáján. Kóstolni több helyen is lehet, általában hétvégén nagyobb esélyünk van nyitvatartó helyet találni. Érdemes a hegyközség honlapján tájékozódni a borászatok nyitvatartási idejéről, megközelíthetőségéről. A hegy déli kapujánál, a Hegykapu étterem egész évben, minden nap várja a vendégeket, meleg konyhával, helyi borokkal.

 


Ha környéket szeretnéd körbejárni ne felejts szállást foglalni! A Hotel Kristály Ajka **** remek választás a Balatonfelvidéket felfedezők számára! Egy-egy nagy kirándulás után nálunk lehetőséged van megpihenni wellness részlegünkön a hosszú nap után!

 

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976