Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

Kirándulás az Úrkúti Őskarszthoz (Csárda-hegyi őskarszt)


Az Úrkúti Őskarszt, más néven Csárda-hegyi őskarszt, egész Európában egyedülálló geológiai jelenség. Az itt található felszínformációk és karsztosodott sziklaalakzatok rendkívüli érdekessé teszik ezt a területet, amelyhez hasonlókat általában csak Földünk trópusi területein, mint például Dél-Kínában vagy Kubában találhatunk.
 

Kirándulás az Úrkúti Őskarszthoz (Csárda-hegyi őskarszt)

Remek kirándulási lehetőség a Kristály Hotelhez közel!


A Bakony mintegy 100 millió éven keresztül trópusi éghajlaton feküdt, ahol a területet a jura korszakban még tenger borította. Az ekkor lerakódott üledékek a kőzetek kialakulását eredményezték. A kréta korszakban, amikor a víz visszahúzódott, megkezdődött a szárazföldi lepusztulás, vagyis a karsztosodás folyamata. Az üledékek fölé agyagos, szenes rétegek kerültek, ami megőrizte a kialakult formációkat az erodálástól.

 

A különleges trópusi éghajlatot idéző karszt formációk csak a 20. században kerültek felszínre, amikor mangánércet kezdtek bányászni a Csárda-hegy oldalában. Az Úrkúti Őskarszt területét 1951-ben vették természetvédelmi oltalom alá.

 

Az Úrkúti Őskarszt könnyen megközelíthető Ajkáról, és egész évben szabadon látogatható. A területen található karsztformációkat a Pangea Egyesület és a Mangán Kft. által létrehozott tanösvény segíti megismerni. Csupán 10 kilométerre, körülbelül 15 perces autóútra található.

 


Megközelítés autóval vagy biciklivel: A Hotelből, ha visszatérünk a főútra, forduljunk balra Úrkút irányába. A Csingeri útról szintén forduljunk balra, ha a város szélére érünk, továbbra is Úrkút irányába. A két város közti út a Csingeri-patak mentén halad végig, és ezt követve érkezünk meg Úrkútra. A Mester utcánál kanyarodjunk újra balra, majd jobbra a Kossuth utcán.

 

 

Túra a Csárdahegyi tanösvényen


A tanösvény 6 állomásból áll, amelyen bárki végig tud haladni, bár a hatalmas sziklák és a kiépített lépcsők kicsit megnehezítik a terepet, de a túrázás ezért is olyan jó! A tanösvény hossza körülbelül 1 km, így akár 1- másfél óra alatt bejárható. 


A tanösvény legszebb része, mikor leereszkedünk a hosszú falépcsőn, és elénk tárul a dzsungelszerű, párás erdő, ahol egy sajátos klímával találjuk szembe magunkat. Érdemes hosszúujjúval is készülni, ugyanis a gödör alján jóval hűvösebb ezáltal a levegő!


A tanösvényen óvatosan közlekedjünk, mert néhány falépcső már elkorhadt, eltört vagy szétrepedt.

 

Nyitvatartás és belépő:


A Csárdahegyi tanösvény és az Úrkúti-őskarszt egész évben szabadon látogatható!

 

A Kristály Hotel pedig remek pihenési lehetőséget kínál a nagy túra után! Ugye nem felejtettél bejelentkezni? Márciusban most minden hétvégére akciósan foglalhatsz! Nézd meg a részleteket! 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976