Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

4 látnivaló a Kristály Hotel Ajka környékén, ami a szívet idézi

Szív alakú tó szállodánk mellett, mesebeli életfát formázó, szív alakú szobor, egy templom, amit Jézus szívének szenteltek, és különös, szív alakú sírkövek a Balaton északi partján.

 

Ha fel szeretnénk sorolni, milyen érdekességeket találsz vidéki szállodánk, a Kristály Hotel Ajka közelében és a tágabb környéken, egy nap sem lenne rá elegendő. Ezért kiválasztottunk négy olyan látnivalót, amely szív alakú vagy szívet idéz fel.

4 látnivaló a Kristály Hotel Ajka környékén, ami a szívet idézi

A szív alakú tó

Kellemes parkban, szállodánk mellett terül el a romantikus randevúk helyszíne, a szív alakú tó. A park érdekessége, hogy olyan fák cseperednek benne, amelyek az elmúlt évtizedekben született gyermekek névre szóló csemetéi.

 

Mesebeli életfa

Finom szépségű szobor áll Ajkán a kenyérgyári körforgalomban, egy csodálatos és egyben különös fa. Emlékeztet a mesékben szereplő, aranyalmákat termő fákra, magára a gyümölcsre és a szívre is – nem véletlenül.

 

Kiss Miklós és Kapolcsi Kovács Csaba műve, a mesebeli életfa azt jelképezi, hogy mindannyian a természet szülöttei vagyunk, onnan jövünk, és onnan kapjuk kincseinket. A szív alak, a fa szerkezete Kapolcsi Kovács Csaba ötlete, a gyümölcsök pedig, amelyekben napfényben megcsillanó üvegszemek találhatók, Kiss Miklós munkái. Az üvegszemekben női alakok bújnak meg, ők azokat a tündéreket szimbolizálják, akik Kapolcsi Kovács Csabának segítettek az alkotásban.

 

A szobrot, Bódé község Ajkához csatolásának 70. év fordulóján, 2020-ban avatták fel.

 

Az ajkai Jézus szíve-plébániatemplom

Aki először jár itt, az nem is sejti, hogy micsoda gyönyörű üvegablakokat rejtenek a Fő út házai közt megbúvó, színes, neobarokk templom falai.

 

Bár a középkori Ajka településnek már a XIII. században volt temploma, annak csak a romjai maradtak fenn. Így a község újraépítésekor a templomot újra kellett építeni. A Jézus szíve római katolikus templom 1933 és 1934 között épült.

 

Egyik érdekessége a munkások, üvegfúvók, bányászok közt szereplő Jézust ábrázoló oltárkép. A templom ékességei pedig az üvegablakok. Az oltár felett Agnus Dei (Isten báránya) ábrázolás látható, a falakon pedig szenteket megjelenítő, színpompás üvegablakok, Zsellér Imre alkotásai.

 

A balatonudvari szív alakú sírkövek

Egész Magyarországon nem található a balatonudvarihoz hasonló temető. Az Ajkától bő félórányi autóútra fekvő település temetőjében ugyanis titokzatos, szív alakú, néhol a talajba süllyedt sírkövek láthatók.

 

A feliratok ma már nehezen olvashatók, de akad olyan kő, amelyen kivehetetlen. A temetőt a XVIII. században nyitották, és a szív alakú sírkövek a még kivehető halálozási időpontok szerint 1800 és 1850 között készültek. Az, hogy miért pont szív alakúak, nem derült ki.

 

Eötvös Károly legendája szerint „Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember. Valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírkövet szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugovó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. (…) Régen meghalt a furcsa ember. Az ő fejéhez is szív alakú követ tettek. Azt is ő faragta. De azóta senki se csinál szív alakú sírkövet.

 

Egy másik legenda pedig úgy szól, hogy élt valamikor itt egy kőfaragó. A kedvesét elragadta a viharos Balaton, meghalt, és a férfi a lány iránti, soha el nem múló szerelmét faragta a szív alakú kövekbe…

 

Ha szeretnél további különlegességeket felfedezni a közelünkben, foglalj szobát szállodánkban, ahonnan kényelmesen kirándulhatsz a környéken!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976