Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

Hogyan nevezzük az egyes házassági évfordulókat, és hogyan tehetjük emlékezetessé?

Sokan csak az ezüst- és aranylakodalmakról tudnak, pedig egy sor más évfordulóval is ünnepelheti a pár az együtt töltött éveket. A házassági évforduló mindig kiváló lehetőség arra, hogy kifejezzétek egymás iránti érzelmeiteket, és egy kis időt együtt töltsetek akár meghitt vacsorával, akár wellness hétvégével koronázva meg az alkalmat. A nagyobb, kerek évfordulókat pedig a családdal együtt ünnepelhetitek meg.

 

Hogyan nevezzük az egyes házassági évfordulókat, és hogyan tehetjük emlékezetessé?

Sokan csupán az ezüstlakodalmat – a házasságkötés 25. évfordulóját – és az aranylakodalmat – az 50. évfordulót – ismerik, pedig ezen kívül rengeteg, külön névvel megjelölt alkalom létezik. Az azonban biztos, hogy a 25. és az 50. házassági évforduló rendszerint nagy családi esemény, amire mindenki ajándékkal, virággal, különleges ebéddel vagy vacsorával készül.

 

 

Az első házassági évfordulót papírlakodalomnak, pamutlakodalomnak vagy gyapjúlakodalomnak is nevezik. A papír arra utal, hogy a friss házasság sérülékeny. Az első házassági évfordulón sokan meggyújtják az esküvői szertartásról eltett gyertyát.

 

A harmadik év a bőrlakodalom: az elnevezés onnan származik, hogy a kapcsolatot, csakúgy, mint a bőrt, meg kell dolgozni, azért, hogy kellemes legyen.

 

Az ötödik év a falakodalom.

 

A házasságkötés hetedik évfordulóját rézlakodalomnak hívják, a nyolcadikat ólomlakodalomnak.

 

Az első nagyobb, kerek évforduló a tizedik évben jön el, ami a csodaszép rózsalakodalom nevet kapta. Érdemes ilyenkor a hölgyeknek rózsacsokrot ajándékozni.

 

Petrezselyemlakodalomnak vagy nikkellakodalomnak hívják a tizenkettedik évfordulót – a hagyomány szerint a petrezselyem arra utal, hogy nem árt a kapcsolatot is megfűszerezni.

 

Ugyancsak szép nevet kapott a tizenötödik évforduló, ezt üveg-, kristály- és ibolyalakodalomnak is nevezik. Az üveg a törékenységet jelképezi, az ibolya a szerénységet és a megértést, a kristály pedig azt, hogy a kapcsolat ekkorra kikristályosodott.

 

Az esküvő után húsz évvel a párok a porcelánlakodalmat, huszonöt évvel később az ezüstlakodalmat ünneplik. Az ezüst a tisztaságot szimbolizálja. Akadnak párok, akik a 25. évfordulón megújítják az esküvői fogadalmukat, ilyenkor a templomban a fejükre ezüstkoszorú kerül.

 

A harmincadik év a gyöngy-, a harmincötödik év a korall- vagy vászonlakodalom, a negyvenedik év a rubinlakodalom, a negyvenötödik évforduló pedig a zafírlakodalom.

 

Aranylakodalmat a házaspár az ötvenedik évfordulón ül, ekkor is megünnepelhetik az alkalmat a fogadalom megújításával. A szertartáson a menyasszony aranykoronát, a vőlegény aranykoszorút visel.

 

A házasságkötés ötvenötödik évfordulója a smaragdlakodalom.

 

A következő jelentős mérföldkő a hatvanadik évforduló, vagyis a gyémántlakodalom.

 

Ezt követi a pár kitartását jelképező vaslakodalom a hatvanötödik évben. A hetvenedik évforduló a kegyelmi lakodalom. A hetvenötödik pedig a koronaékszer lakodalom, hiszen mi máshoz is hasonlítható, hogy egy pár ennyi időt töltött együtt jóban-rosszban, mint a tökéletesre csiszolt, ragyogó és értékes koronaékszerekhez.

 

 

A házassági évforduló megünnepléséhez nagyszerű helyszínt biztosít szállodánk és éttermünk, hogy a lehető legkényelmesebb, legzavartalanabb legyen az egész családotok számára ez a nevezetes és emlékezetes alkalom.

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976