Rendezvény ajánlatkérés
Logo
en hu de
kep

„Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön holmi” - esküvői hagyományok nyomában

Mindenki ismeri a már-már szállóigévé vált mondatot: „Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön holmi”. De vajon mi van mögötte, vagy miért hordanak menyasszonyok fátylat, és miért elengedhetetlen az esküvői csokor is a szertartáson, vagy miért pont a bal gyűrűsujjon viseljük a gyűrűt? Ezeknek az esküvői hagyományoknak nézünk kicsit utána.

„Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön holmi” - esküvői hagyományok nyomában

„Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsön holmi”

Kezdjük rögtön a címadó esküvői hagyománnyal, amit már a legtöbb kislány is betéve fúj a különböző esküvői témájú hollywoodi filmek miatt.  Ez az esküvői mondás egy régi angol mondókából származik, amely felsorolja azt a négy szerencse tárgyat, amelyet a menyasszonynak rendelkeznie kell az esküvő napján. A "valami régi" a párok múltját, míg a "valami új" a boldog jövőjüket jelképezi. "Valami kölcsön" általában azt jelenti, hogy beépítenek egy olyan tárgyat, amely egy boldog házasságban élő személyhez tartozik, abban a reményben, hogy jó szerencséje elszáll. A kék szín pedig a hűséget és a szeretetet jelképezi.

 

Különleges esküvői hagyományokhoz különleges esküvői ajánlat dukál! IDE kattintva nézd meg a Kristály Hotel Ajka**** különleges esküvő csomagajánlatát!

Az esküvői csokor hagyománya

Manapság a menyasszonyok pünkösdi rózsát vagy rózsát hordanak a Nagy Napon kezükben, esetleg valami más színes virágot, de az ókori Görögországban és Rómában minden a gyógynövényekről szólt. Abban az időben divatos volt fokhagymából, kaporból és más gyógynövényekből és fűszerekből álló aromás csokrokat tartani a gonosz szellemek elűzésére. Szerencsére a csípős gyógynövénycsokroktól a buja virágcsokrokig jutottunk, amelyek manapság már a menyasszony kedvenc virágaiból állnak. A kedvenc virágfajta hordása olyan hagyomány, amely 1840-ben vált népszerűvé, amikor Albert Herceg feleségül vette Victoria királynőt, és kedvenc virágait, egy csokor hóvirágot, vitt magával. 

 

Az esküvői fátyol hagyománya

Az esküvői fátyol viselésének hagyománya szintén az ókori Rómába nyúlik vissza, ahol a menyasszony fátylat viselve sétált végig a folyosón, hogy álcázza magát minden gonosz szellem elől, akik el akarták rontani az esküvő napját. Manapság már ennek sem ez a célja, de egy mutatós esküvői kiegészítő lehet.

 

Miért a bal gyűrűsujjon hordjuk a gyűrűt?

Ez a hagyomány is a rómaiakra vezethető vissza, akik úgy gondolták, hogy a bal kéz negyedik ujját a "szeretet vénának" nevezett ér közvetlenül a szívhez köti. Ennek a kéz-szív kapcsolatnak köszönhetően ez az ujj az idők során az ideális hely a jegygyűrű viselésére.

 

Miért kell megszórni a friss házasokat rizzsel?

A rizs a termékenységet és a jólétet egyaránt szimbolizálta, és az esküvői szertartás végén az ifjú házasok felé dobva a legjobb kívánságokat és sok szerencsét jelent – a babáknak, a bőséges termést és mindennek, ami a kettő között van. Manapság a párra dobálás esküvői hagyományának számos formája van, a szárított levendula bimbótól és a buborékfújástól a biológiailag lebomló konfettiig.

 

Mi áll az esküvői torta hagyománya mögött?

Az esküvői torta hagyománya szintén az ókori Rómából származik, ahol a vendégek egy vekni kenyeret törtek a menyasszony fejére, hogy ezzel jelképezzék a termékenységet. Az ifjú házasok megosztoztak néhány falatot, míg a vendégek a maradék morzsákat kanalazták a szerencse kedvéért. A középkori Angliában a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kellett próbálnia csókolózni egy halom fűszeres zsemle, pogácsa és sütemény felett – ez a mai lépcsőzetes esküvői torták előfutára –, ami állítólag egy virágzó jövőt biztosít, ha sikeresen simogatnak anélkül, hogy felborulnának. vége az egésznek.

 

Esküvőt tervezel? Kérj egyedi ajánlatot az alábbi űrlap kitöltésével a négycsillagos ajkai Kristály hotelbe!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976