Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

5 meglepő érdekesség a Balatonról, amiről még a nyaralásod előtt tudnod kell

A Balatont, vagy ahogyan sokan emlegetik, a magyar tengert senkinek sem kell bemutatnunk. Mindenki hallott már legnagyobb tavunkról, sőt a legtöbben már nem egyszer meg is fordultak itt. A legszerencsésebbeknek nem csak egy csobbanás, lángos illat szippantás a parton jutott ki, hanem egy kicsit jobban is beleízleltek ebbe a különleges környezetbe. Mitől olyan különleges? Most mutatunk Önöknek 5 meglepő érdekességet a Balatonról, amik mind-mind különlegessé teszik a magyar tengert!

5 meglepő érdekesség a Balatonról, amiről még a nyaralásod előtt tudnod kell

A magyar tenger tényleg tenger volt

Nemcsak városi legendából ered a magyar tenger elnevezés, egykoron valóban tenger hullámzott a Balaton helyén. Sok-sok millió évvel ezelőtt, de szerencsére a régészek munkájának köszönhetően nem feledkezünk meg erről az időszakról. Akkoriban nemcsak a Balaton medencéje volt tele vízzel, hanem a Kárpát-medence szinte teljes területe. A vízből csupán a magasabb középhegységek lógtak ki, egy-egy szigetet képezve. A Pannon-tenger neve Önnek is ismerős? Pont erről volt szó az előző sorokban. Tehát nem tévesen hívjuk tengernek a Balatont, egy napon az is volt.

 

A Balaton nem édes vizű teljesen

Ugye, mi mondtuk, hogy tenger? Viccen kívül a Balaton vize nem teljesen édes, ugyanis természetes ásványi sókat is tartalmaz. Éppen ezért, és egyéb okokból sem ajánljuk senkinek, hogy igyon a vizéből. Nemcsak ásványi anyagokkal, hanem a turizmus miatt sok szennyel is tele van a víz. A tó vízmennyisége egyébként 1800 millió m³, ami 2 évente teljes egészében lecserélődik, a Zala táplálja, a Sió csatorna vezeti el a vizét. Szintén érdekesség, hogy az ásványi anyag tartalom miatt nem 0 Celsius a fagyáspontja, hanem -0,0177 fok. A legnagyobb téli hidegekben akár korcsolyázni is lehet a tó tükrén, ha a hatóság engedélyt ad rá.

 

A híres Balatoni hullámok

Ön látott már hatalmas balatoni hullámokat? Ha nem, akkor itt az ideje szállást foglalnia hozzánk, és becsomagolnia egy balatoni kiruccanáshoz. Ugyanis a Balatoni hullámok akár 2 méteresre is megnőhetnek. Igen, emberfeletti magasságokat öltenek a balatoni hullámok. Mondhatni igazi hullámtengert hoznak létre, ugyanis miután a szél elült, a hullámok még 2 óráig fodrozódnak a víztükrön, csodás látvány.

 

Kiszáradhat a Balaton?

Több rémhír is terjed, miszerint nagy esély van arra, hogy a klíma változása miatt kiszárad a Balaton, feltöltődik hordalékkal, és elmocsarasodik a terület. Nem szeretnénk ezeket a jóslásokat kommentálni, de annyit mondhatunk Önöknek, hogy erre volt már példa a történelem folyamán. Nem is olyan régen, nevesen 1867-ben olyannyira alacsony volt a vízszint, hogy több helyen is át lehetett gyalogolni az északi partról a délire. Manapság el tudja ezt képzelni?

 

A Balatonnál tisztább a levegő is

Szokták mondani: itt még valahogyan a levegő is más….-és nem is tévednek nagyot. A Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően az ország legtisztább levegőjű térsége a Balaton vidéke. Akik légzőszervi panaszokkal küzdenek, azoknak nagyon jót fog tenni egy kis balatoni tartózkodás. De a Balaton levegője azokkal is csodát tud tenni, akik csak egy kicsit szeretnének kiszakadni a stresszes, nyüzsgő hétköznapokból.

 

A Balatonon nyaralnál? Foglalj szállást a Balaton-felvidéken található négycsillagos Kristály Hotelbe az alábbi gomb segítségével! Exkluzív környezet és exkluzív szolgáltatások várnak.

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976