Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

Somló- hazánk legkisebb és egyben legkülönlegesebb borvidéke: itt készül a királyok bora

A Nagy-Somlói borvidék, hazánk legkisebb területű történelmi borvidéke, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön le is kell írnunk, sőt! Kicsi ugyan, de annál különlegesebb, és annál finomabb borok készülnek itt, a Bakony hegység nyugati lábánál, kiemelkedő Somló szoknyáján. A történelem folyamán megannyi legendás ember ízlelgette jókedvvel az itteni nedűket, ismerje meg Ön is ezt a különleges balatoni borvidéket!

Somló- hazánk legkisebb és egyben legkülönlegesebb borvidéke: itt készül a királyok bora

A Somlói borvidék

A Balatont körbeölelik kanyargó szőlőültetvények, amiknek mesés borokat köszönhetünk. A Badacsonyt mindenki ismeri, valószínűleg a Balaton-felvidéki borvidéket sem kell bemutatnunk Önnek, és a BB pezsgők hazájáról, a Balatonboglári borvidékről is hallott már, azonban az egyszerűen csak Somlónak hívott Nagy-Somlói Borvidékről méltatlanul kevés szó esik. A neve nagy, ahogyan a múltja és borainak minősége is, de a területe valóban kicsi, alig 600 hektár az egész. Már a rómaiak is felfedezték a különlegességét, és ők is termesztettek itt szőlőt, egykoron még patikákban receptre lehetett kapni az itt termesztett borokat, bár csak 1893-ben kapott önálló borvidéki státuszt.

 

Királyok bora terem a Somlóm

A Somló a magyar államalapítás után királyi birtok is volt. Több királyi történetet is találhatunk a történelemkönyveket fellapozva, amiket azóta is büszkén mesélnek a helyi borászok. Gyakran emlegetik a somlói bort úgy is, mint a "nászéjszakák borát". Ezt az elnevezést pedig onnan kapta, hogy az uralkodó házak Európa szerte úgy tartották, hogy a somlói borok elfogyasztása után fiút fognak nemzeni, így előszeretettel fogyasztottak Somlói borokat a nászéjszakán. Ez a mende-monda nagyban segítette a Somlói borok népszerűsítését, a fejlődést csak a filoxéra járvány tudta megállítani. Nemcsak ez az egyetlen királyi történet a Somlóhoz kapcsolódva: Mátyás király is Somlói szőlészet tulajdonos volt, az itteni borokból a hadsereg is nagy örömmel fogyasztott, ami erőt adott nekik a harcban. A Somlói borokat szerette még Jókai, Márai, Mikszáth, Vörösmarty, Kisfaludy Károly, Kisfaludy Sándor, Széchenyi István, és Vak Bottyán is- ha csak a legnagyobb neveket szeretnénk kiemelni. Márai így írt a Magyar borok című írásában a somlói borokról:

 

„Arany tűz” a neve, s pontosan olyan: tűz és arany keveréke. Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: „Élj”. Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a latin versek a nagy tanulságokat. Mit szívott össze ez a bor a napsütésben, évszázados illatokban!”

 

Kóstolja meg Ön is eme nemes nedűt szállodánkban helyi gasztronómiai specialitások társaságában! Négycsillagos szállodánk egy karnyújtásnyira helyezkedik el a kalandos Somlótól. A Somló felfedezéséhez foglaljon szobát ( itt még egy kis ajánlót is gyűjtöttünk a Somló legizgalmasabb látnivalóiról), a helyi gasztronómia felfedezéséhez pedig látogassa meg éttermünket!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

A Somló borai

A Somlói borvidék nagyon szeles, mégpedig északnyugati e jellemző széljárás itt, éppen ezért ez egy mérsékelten meleg, de napfényben igen gazdag terület. Fehér bort adó régió, legjellemzőbb borai az Olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű, tramini, chardonnay és Müller-Thurgau. Mag a Somló is meseszép, az egyik legkülönlegesebb a Balaton Tanúhegyei közül, amit kicsit távol sodort ugyan a természet a parttól, de valahol ez is adja a varázsát, és az egyedi báját.

 

Foglaljon szobát a Kristály Hotelben, fedezze fel a Somló hegyet, és egyben járja be Magyarország legkisebb borvidékét!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.