Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

Borkóstoló kisokos: útmutató a borok kóstolásához

Jön az ősz, és ez egyet jelent a szüreti időszakkal, az újborok kóstolásának idejével is. A közeli Somlóban is nagyon különleges kisebb, nagyobb pincészetek bújnak meg, ahol finomabbnál finomabb különleges somlói borokat lehet kóstolni. Éppen ezért most mutatunk egy kis segítséget a bórkóstoláshoz, melynek 3 alappillére van: látvány, illat és íz. Mutatjuk hogyan kell helyesen bort kóstolni!

Borkóstoló kisokos: útmutató a borok kóstolásához

Látvány- a borkóstolás egyik alappillére

A borkóstolás egy olyan tevékenység, amit nem szabad elkapkodni. Lassítson le, és összpontosítson érzékszerveire: látásra, szaglásra és ízlelésre. Először is vessen egy pillantást a pohárban lévő borra; egy rövid vizuális vizsgálatból sokat tanulhat. Három dologra kell figyelni: a színre, az átlátszóságra és a viszkozitásra.

 

A szín és az átlátszatlanság jelzi a bor és a szőlőfajta korát. A fehérborok sárgábbakká válnak, és az életkor előrehaladtával növekszik a pigmentjük. A vörösborok elveszítik színüket, és minél idősebbek, barnává vagy téglaszerűvé válnak. A bor viszkozitása alapján képet kaphatunk alkoholtartalmáról. Kavargassa meg a poharát – ahogy a bor lecsöpög a pohár oldalain, „lábakat” hagy maga után; ez a legfigyelemreméltóbb a szeszezett boroknál vagy a magas alkoholtartalmú bornál. Minél lassabban folyik le a bor a pohár oldalán, annál viszkózusabb, vagyis magasabb az alkoholtartalma.

 

A bor színében az éghajlat is szerepet játszik. A hűvös éghajlatról származó szőlő általában vékony héjú. Mivel a szín a héjból származik, a vékonyabb héj kisebb felületet jelent a lehetséges színkivonáshoz, ami könnyű vörösborokhoz vezet, mint például az Oregon Pinot Noir. Az ellenkezője igaz a meleg éghajlatú, vastagabb héjú szőlőre, mint például a merész Sonoma Cabernet Sauvignon. Most, hogy van fogalma a bor koráról és alkoholtartalmáról, készen áll az illatozásra.

 

Illat - a borkóstolás egyik alappillére

Kezdje azzal, hogy megdönti az üveget, és felemeli az orrához. Gondolja át, mit érez: citrusok, virágos jegyek, esetleg földes gomba vagy finom ásványosság? A bor aromái sokat elárulnak a fajtáról, az alkalmazott érlelési technikákról, a szőlőültetvény elhelyezkedéséről, a tölgy kezeléséről stb. Könnyű beleragadni a terminológiába, amikor leírja, hogy mit szagol, de ne feledje – nincs rossz válasz!

 

A borkóstolás ezen részének egyszerűsítése érdekében bontsuk fel az aromákat három kategóriába: elsődleges, másodlagos és harmadlagos aromák. Az elsődleges aromák a szőlőfajtából és a termőhelyből származnak. Itt észlelheti a gyümölcsös, gyógynövényes vagy virágos jegyeket. Másodlagos aromák az erjesztési folyamat során keletkeznek. Bármilyen kenyérszerű aroma az erjesztéshez használt élesztő eredménye. Végül a harmadlagos aromák az öregedési folyamatból származnak. Ebbe beletartozik minden olyan tölgy kezelés, amely a felhasznált tölgytől függően különböző aromákat tud produkálni, mint a francia tölgyből vanília vagy a magyar tölgyből a kakaó.

 

Ahogy a bor öregszik a palackban, folyamatosan változik. Egy fiatal bor több gyümölcsöt mutat az orrában, mint egy idősebb palack, amely koncentráltabb és földesebb összetevőket tartalmazhat. A bor szaglása rengeteg ízelítőt kínál, lehetővé téve, hogy továbbléphessen a borkóstoló folyamat legizgalmasabb részéhez.

 

Íz -a borkóstolás egyik alappillére

Itt az ideje kortyolni egyet! Összpontosítson négy fő jellemzőre: édesség, savasság, tanninok és testesség. Kortyolgatás közben finoman öblítse a bort a szája körül, úgy hogy bevonja a nyelvét. Ez elengedhetetlen, mivel a nyelv különböző részei különböző ízeket és jellemzőket érzékelnek. A nyelv hegye érzékeli az édességet. Tehát ha egy bor száraz, az azt jelenti, hogy nincs maradék cukor, így nem szabad édességet érezni. A nyelv oldalai érzékelik a savasságot, és ínycsiklandó érzést keltenek. A bor savassága nyomokat tárhat fel a szőlőfajtáról, az éghajlatról és az öregedési potenciálról.

 

A tannint úgy írják le, mint a kiszáradó érzést a szájban, amikor bort iszik. Kétféle tannin létezik; a szőlő tanninja a szőlő héjában, magjában és szárában található. A tölgy tanninok lágyabbak és simábbak, és – sejtitek – tölgyfából származnak. A fa tanninja általában nagyobb mértékben van jelen a nyelven, míg a szőlő tanninja nagyobb valószínűséggel szárítja ki a száj elülső részét és a fogakat.

 

A testességnek köze van a bor alkoholtartalmához és állagához. Itt határozhatja meg, hogy egy bor könnyű, közepes vagy testes. A magasabb alkoholtartalmú bor viszkózusabb lesz, „nehezebb” lesz. Ezek után fontolja meg, hogy az összes komponens egyensúlyban volt? Milyen étellel párosítaná? A borkóstolás azon túl, hogy egyszerűen élvezetes, olyan, mint egy kirakós összerakás.

 

Szeretné felfedetni hazánk egyik legkülönlegesebb borvidékét, a Somlót? Foglaljon szállást a négycsillagos Kristály Hotelben, ami a Somló lábánál fekszik, és élvezze a borkóstolás varázsát! Éttermünkben a legfinomabb gasztronómiai különlegességek mellé természetesen a legfinomabb Somlói borokat kínáljuk!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!


 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976