Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

4 meglepő tény a finn szaunáról, szaunázási szokásokról

A szaunázás a finn kultúra elengedhetetlen része. Olyannyira fontos ennek az északi népnek a szaunázás, hogy Finnországban 3,3 millió szauna van, viszonyításképpen azt is leírjuk, hogy Finnország teljes lakossága 5,4 millió. Hazánkban is egyre elterjedteb ez a tevékenység, hiszen nemcsak kellemes elfoglaltságnak, hanem pozitív hatásai miatt igazi gyógyító tevékenységnek is minősül. Van azonban néhány meglepő, nem olyan közismert tény a finnek szaunázási szokásaival kapcsolatban, amikről most lerántjuk a leplet.

4 meglepő tény a finn szaunáról, szaunázási szokásokról

A szaunalátogatás hossza 5 perctől 5 óráig (vagy tovább) is tarthat

Ajánlott szaunázási idő? Persze, van ilyen, de nem a finneknél! A szaunázásnak nincs meghatározott hossza. Ammíg mi 10 percet ücsörgünk egy úszás után a szaunában, addig a finn otthonokban a szaunázás 30 perctől 2 óráig tart átlagosan. A régebbi társasházakban minden lakó lefoglalhat heti szaunázási időt a közös szaunában, melynek hossza általában egy óra volt. De ez még nem minden, egy nyaralóban vagy egy buliban a szaunázás sok-sok órát eltarthat. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ember mindvégig a szaunában marad, a szeánsz közben a szauna verandán vagy a tóban hűsölni szokás.

 

Ez is érdekelheti: A szaunázás csodás pozitív hatásai  

 

A szaunázás a nap bármely szakában lehetséges

Hagyományosan a szaunát esténként melegítik, általában hétvégén. De napközben (vagy éjszaka) bármikor bemehetsz a szaunába, ha egy igazi finn vagy. A reggeli szauna felfrissíthet, ha az előző este túl sokáig tartott volna, a nappali szauna pedig akkor jó ötlet, ha este el kell menni valahova. Nincs tehát a szaunázásnak kimondottan megfelelő napszakja, szaunázni akármikor lehet, ahogy fentebb írtuk, akármennyit!

 

Helsinkiben több nyilvános szauna is található

Eredetileg a szauna a takarítás helye volt, ezért Helsinki mindig is tele volt nyilvános szaunákkal. Az egyik legrégebbi, máig működő szauna a kallioi Kotiharjun szauna, amelyet 1928-ban nyitottak meg. Az elmúlt években új, nyilvános városi szaunák jelentek meg a városban, és a szaunakultúra határozottan virágzik. Finnországban egy turista sem hagyhatja ki, hogy látogatást tegyen a kommerciális szaunák világába, ha arra jár, mindenképpen keressen fel egyet!

 

A finnek két kedvenc szaunaitaljuk van: a sör és az Original Long Drink

A szaunaital technikailag bármi lehet, de a finneknél két határozott kedvenc van: a lager sör vagy a Hartwall Long Drink (finnül lonkero-nak is nevezik), ami a prémium finn gin és grapefruit keveréke. Ezenkívül a szénsavas és a szénsavmentes víz ajánlott még a szaunázáshoz. Ha az erősebb szeszes italokról van szó, a Jaloviina egy hagyományos szaunaital is. Ha nagyobb buli van, és ennek részeként szaunázást is szerveznek, akkor gyakori meglepetés, hogy egy üveg Jaloviinát elrejtenek valahol a szauna helyiségében, hogy a vendégek élvezhessék azt.

 

Ha nálunk nem is kóstolhat meg ilyen különleges finn italokat szaunázás közben, éttermünk és Carbon Bárunk is várja, miután megpihent a szaunában, de a medencénk partján is kortyolhat valami finomságot! Látogasson el hozzánk és élvezze a szaunázás pozitív hatásait! Az alábbi gomb segítségével kérjen ajánlatot!

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!


 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976