Szobafoglalás
Logo
en hu de
kep

Hol lovagolhatsz szállodánk, a Kristály Hotel Ajka környékén?

A lovaglás felnőttként és gyermekként is csodálatos élmény! Szállodánk közelében, Ajkán és a Bakonyban is nagyszerű lovastanyákat és lovardákat találsz. Erről összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat.

Hol lovagolhatsz szállodánk, a Kristály Hotel Ajka környékén?

A lovaglás iránti vágyat szinte a génjeinkbe írták: legalább 6000 éves az ember és a ló közös története, ekkor kezdődhetett a lovak háziasítása. A lovaglás olyan, összetett mozgásforma, amelynek számos fizikai, mentális és érzelmi haszna van.

 

A lovaglás előnyei

 

A lovaglás fejleszti testünk izmait, a koordinációs készségünket és az egyensúlyérzékünket, mivel lóháton a megfelelő testtartásban kell ülnünk, mozognunk és irányítanunk a lovat.

 

A lovaglás növeli az önbizalmunkat. Ugyanakkor megtanít bennünket az önfegyelemre, a türelemre és a felelősségvállalásra, nemcsak magunkra kell vigyáznunk, hanem a ránk bízott lóra is. Arra is megtanít bennünket a lovaglás, hogy tiszteljük az állatokat és méltóképp bánjunk velük.

 

Lovaglás közben sokat kell gondolkodnunk, figyelnünk, kombinálnunk, ezért ez a sport segít abban, hogy sokkal jobban kezeljük a problémákat, gyorsabban döntsünk és alkalmazkodjunk.

 

Mindig lényeges a ló és a lovas, illetve a lovasok közti kapcsolat, ezért a kommunikációs és kapcsolatteremtő képességeinket is fejleszti a lovaglás.

 

A lovaglás növeli az empátiát.

 

A lovaglás segítségével a stresszt is könnyebben legyőzhetjük. Ez a sport önmagában is aktív pihenést, kikapcsolódást jelent.

 

A lovaglás a magyar kúltúra és történelem része

 

Már a honfoglalás előtt fontos szerepet kaptak a lovak, és később is meghatározó volt a lovakkal való kapcsolat. A lovak egykor nem csupán a közlekedést és szállítást segítették, nem csak a harcászatban és a vadászatban használták őket, hanem a mezőgazdaságban is.

 

A magyar lótenyésztés régi hagyományokra nyúlik vissza, ám a XIX. században érte el csúcspontját. Ebben szerepe volt a lóversenyzés elterjedésének is, amelyet ugyanebben a században gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós kezdeményezésére honosítottak meg, az angol derby mintájára.

 

Később a lovaglás, mint sport és szabadidős tevékenység is elterjedt Magyarországon. Több lovas sportág is létezik, például díjlovaglás, a díjugratás vagy a fogathajtás. A magyar lovasok több olimpiai és világbajnoki érmet is nyertek ezekben a sportágakban.

 

Ma különböző lovas egyesületek, civil szervezetek és magánvállalkozások is foglalkoznak a hagyományok ápolásával.

 

A lovaglás, mint turisztikai vonzerő is jelentős itthon, ugyanis lóháton ülve is felfedezhetjük természeti kincseinket és történelmi értékeinket.

 

A lovaglás a gyermekek számára is előnyös

 

Nem is gondolnánk, milyen pozitív hatást gyakorol a gyermekekre, ha lovagolni tanulnak! A lovaglás fejleszti többek közt a gyerekek önfegyelmét, türelmét és kitartását, mert el kell sajátítaniuk a helyes testtartást, meg kell tanulniuk a lovak irányítását, a róluk való gondoskodást és a velük való együttműködést.

 

Lovaglással erősödik a gyerkek önbizalma és önállósága. Bátrabakká válhatnak, kialakulhat a kezdeményezőkészségük. Megfigyelések szerint a lovaglás lelassítja és megnyugtatja a gyerekeket, azokat is, akik hajlamosak lehetnek a túlpörgésre. Hiszen a lovak közelsége és szeretete ellensúlyozza azt a nyomást, ami esetleg a tanulás miatt nehezedik rájuk.

 

Arról se feledkezzünk meg, hogy a friss levegőn lehetnek, és a sokféle izmot megmozgató lovaglással javulhat az általános állóképességük, erősüdhet az immunrendszerük. Ha szeretnéd, hogy gyermeked is kipróbálja ezt a sportot, keress egy olyan lovardát, ami megfelel az igényeinek és képességeinek.

 

 

Hol lovagolhatsz a Kristály Hotel Ajka környékén?

 

Ajkán több lehetőség is nyílik lovaglásra. Például a Fehér ló fia Lovas Egyesületnél, ahol lovaglást is oktatnak, vagy a Nomádia Szabadidőpark és Lovardában ahol olyan programokon vehetsz részt, mint amilyen az íjászat, a tutajozás, történelmi bemutatók és játszóvár.

 

A Bakonyban találod a Hárskúti Lovas Klubot is, itt lovasoktatással, tereplovaglással foglalkoznak, de versenysportra is lehetőséged van. Ugyancsak a Bakonyban a Hasik Lovasudvart (Döbröntén) és a Bakony Lovasfarmot is felkeresheted (utóbbit Bakonyjákón.) A Balaton-felvidéken pedig többek közt a felsőörsi Köveskútpusztai Lovardában tanulhatsz lovagolni.

 

Kellemes időtöltést kívánunk!

 

Szobafoglalás

Foglaljon közvetlenül weboldalunkon a legkiválóbb ajánlatokért az alábbi gombra kattintva!

Rendezvény ajánlatkérés

Név
Telefonszám
E-mail cím
Vendégek száma
Dátum
Időpont
Megjegyzés

Kapcsolódó cikkek

Négycsillagos wellness és konferencia hotel a Balaton északi partján, Bakony lábánál, a Balaton-felvidék kincseinek ölelésében. Kiváló programlehetőségek, nyugalom és kikapcsolódás, tökéletes feltöltődés egész évben.

 

NTAK regisztrációs szám: SZ19000976